Artikler

Digest! Torucon 2018: Masters of the Universe

Hovedscenen. Skjermene bak viser en mørk stjernehimmel. Midt på scenen står Aslak i Star Trek-skjorte, omgitt av to crew medlemmer i samme uniform som sitter ved konsollene sine, og flere cosplayere iført Star Wars uniformer

Torucon 2018: Masters of the Universe gikk av stabelen for Ganske nøyaktig ei uke siden, 11.-12. august, på Clarion Hotel & Congress på Brattørkaia.
Vårt åttende år som festival for alle med fantastiske fritidssysler gikk over all forventning, med 1700 besøkende, utsolgte billetter, utsolgte t-skjorter og hver eneste tote bag solgt i løpet av helga!

Helga opprant noe vått og kaldt, ikke uvant for en tidlig august-helg i Trondheim, men like fullt var det mange håpefulle som stod klare da vi åpnet dørene klokka 10:00 på lørdags morgen.  13 grader og sporadisk høljregn var ingen hindring for hverken humør eller kostymevalg, ei heller for lysten på vår helt egen Torucon-Is, som Simens Isbar rett over gata serverte i hele tre varianter.

Før åpningsshowet klokka 11:00, hvor romflåten USS Toruship beklageligvis ble stoppet i fartskontroll på vei til Torucon med lasten full av rom-ræl…unnskyld, spennende rom-gods for Torucons besøkende, kunne gjestene ta seg en dukkert i vårt splitter nye, oppgraderte ballbasseng, eller besøke de ulike infostandene i Space. Vi hadde bl.a. besøk av Cosplay against Cancer, Namdal FHS, Mythos Tattoo, Nordic Garrison og Norsk Cosplayforening, som stilte med informasjon om sine respektive organisasjoner, tok nerdete tatoveringer på bestilling, eller hadde både loddsalg og dance-off i tillegg til andre konkurranser.

Nærbilde av en Pikachu plush fra en salgsbod. Bakgrunnen er diffus og man kan skimte andre varer, og folk som handler
En av mange fristelser i Stand-rommet. Foto: NidarosFoto

I Space kunne man også hive seg på Selfie-Hunt, hvor årets lekre Torucon-buttons ble premiert til dem som klarte å løse årets selfie-oppgaver på kreative og morsomme vis. Noen tok visstnok over 160 selfies i løpet av dagen! Mange selfies ble også høytidelig dekorert med vårt helt eget Torucon Geofilter.
Vårt ToruShip var såklart også åpent, hvor noen av årets prester, Mera, April Eagle, Hanzo og Kylo Ren var klare til å vie crackships, (N)OTPs og headcanons i den (u)hellige ektestand. Mange vakre og lykkelige (?) bryllup ble bevitnet i løpet av helga, inkludert mellom vår egen Spill-Jarl Ragnhild og hennes noe stive og stillferdige husbond, Kazama Jin.

I Standrommet - Cosmos B -  var det fullpakket med fristende varer fra Outland, Nerdeportalen, Zoo Comics og Tiko Cosplay, som solgte alt fra pocky til lucky bags og Funko Pops. I løpet av helga så vi ganske mange regnbueflagg, EXO-buttons og plushies, så vi regner med det var en del bankkort som fikk kjørt seg i løpet av helga.

Arkaden var også åpen, og her kunne man spille både nye og gamle spill – i tillegg til spill som enda ikke var på markedet! Hele 7 spillutviklere – alle fra Trøndelag – var på plass for å vise fram sine nyeste spill, og for å utfordre publikum til the Arcade Game Hunt, hvor man måtte snakke med spillutviklere og teste spillene deres, for å sikre seg en signatur og muligheten for en kul premie.

Podpal Games og Window Licker Games var også å se senere på dagen, i panelet ‘Når Sci-fi møter dataspill - Spillutviklerne forteller’.

Testing av trønderske spill i Arkaden.
Foto: NidarosFoto

På slaget 11 var det stappfullt inne i Cosmos, og hundrevis av gira besøkende telte ned til åpningsshowet, som fikk en kick-start med årets kule åpningsvideo, laget til oss av Kung Fukya.
USS Toruship kom seg omsider trygt i havn, til tross for trekkstråler, jyplinger fra Imperiet og innpåslitne ekskjærester og rom-duster, og konferansier Aslak fortalte om alle aktiviteter, konkurranser og foredrag som ville finne sted i løpet av dagen. Her ble det også informert om hvor viktig det er å drikke nok vann og ta hensyn til andre – Con is not Consent!

Like etter åpningsshow var det duket for animequizens første runde i Space 3, og dagens første foredag – “Hvordan redde verden i Push-Up BH” med Superherogirl Creations, hvor det ble snakket om og utforsket kvinnesyn og stereotypier i tegneserier.
Videre fortsatte dagens program med flere foredrag og paneler, bl.a. Ingridbeasts foredrag basert på egne erfaringer med cosplay og depresjon, ‘Sport i anime’ som forsøkte å nøste opp i hva det egentlig er som fascinerer oss så mye med sportsanime, og foredrag om ‘Cosplaytronics’ i regi av OCD Creations. Det ble også holdt intro-forelesninger til cosplay-foto og Photoshop med Kelevar fra Danmark.

På Hovedscenen var det duket for show for både store og små, med 1. og senere 2. runde av Cosplay og Craftmanship-konkurransen, hvor deltakerne ble bedømt av erfarne og profesjonelle dommere i alt fra likhet til karakter, materialbruk og skaperferdigheter, samt sceneopptreden for de som deltok i Cosplay Classic og Master.  I mellom de to rundene var det duket for lørdagens Chibi Catwalk, hvor nesten 30 unge og lovende cosplayere fikk vist seg fram på scenen, og smeltet samtlige hjerter i salen. Alle var kjempeflinke og trygge på scenen, gikk helt fram og poserte villig for publikum – vi tør påstå at framtida er lys for det norske cosplaymiljøet! Søndagens Chibi Catwalk bød også på nesten like mange, og akkurat like flinke og tøffe unge cosplayere, i alt fra Star Wars til Disney-kostymer.

Oversikt over vrimleområdet, med mase folk med og uten kostymer. Noen går rundt, andre sitter i sofaer og stoler
Vrimmel i Space før åpningsshow. Foto: NidarosFoto

I mellom slagene på scenen kunne man også finne seg en sofa eller stol i vrimleområdet i Space, omslynget av dekorgjengens imponerende romjungel, eller ta turen rundt i Cosmos for å beundre og handle fra årets mange artstands – mange hadde rigget seg opp med fairy lights og imponerende oppsett, og solgte alt fra egenprodusert kunst til accessories og klær.

 

To personer sitter ved et opplyst bord hvor de selger egenprodusert kunst. Flere personer i kostymer og fargerike parykker står rundt bordet
En av mange Artstands i Cosmos
Foto: NidarosFoto
Erringsøstrene på scenen kledd som Kroggan, en Grunt fra Mass Effect, og en kvinnelig Asari. Krogan har gitt Asari'en en ring, og hun gaper ut mot publikum
Bettcanard Design (t.v.) vant Cosplay Master-kategorien og fikk alle til å gråte.
Foto: Silje Bullgård

Dag 1, lørdag endte med en storslått premieutdeling, hvor det ble kåret quizvinnere, Pokèmon-mestere og såklart Cosplayvinnere.

Men kvelden var enda ung, og klokka 21:00 ble det filmvisning i Cosmos, mens Fateful Fumble bød på live D&D-show fram til klokka 23:00.
Stillheten senket seg over Clarion, og forventningene bygde seg opp til dag 2, søndag.

Søndag opprant med kald vind og oppholdsvær, og de aller første gjestene entret Torucon allerede klokka ni om morgenen, til tross for at programmet offisielt ikke startet før klokka 11.
Like fullt var det snart liv og røre både i Space, Cosmos og i Stand-rommene. Søndagsprogrammet er noe kortere enn lørdagen, men desto mer fullpakket kunne det virke som, og på scenen gikk det kast i kast med konkurranser og underholdning.

Mange var nok spente på årets nysatsning – den etterlengtede Couple Cosplay-konkurransen, hvor deltakere kunne opptre som par, og spille ut en scene fra en film, spill eller serie, eller framøre en dans, sketsj eller lignende. Her ble det både humor, alvor og hjerteknus, og seks flotte og talentfulle par trollbandt publikum totalt. Vinnerparets framføring fra Game of Thrones sendte frysninger gjennom salen  - også for dem av oss som ikke har entret GOT-universet. Jubelen sto i taket, og det er ingen tvil om at Couple Cosplay-konkurransen var et vellykket innslag under helga, og noe mange ønsker å se igjen til neste år.

Søndag byr også på den mer low-key kostymekonkurransen, hvor det var fritt fram for kostymer og karakterer, outfits og kreasjoner fra alle univers og stilarter, både selvlagde og kjøpte. Påmeldingen foregikk på selve dagen, og hver deltaker fikk opp mot 30 sekunder på scenen, et tidsrom som mange utnyttet overraskende godt, og fikk uttrykt karakteren sin på godt og vondt til stor jubel fra salen.

Også denne dagen var det stor pågang hos stands og artstands, og det kunne meldes om heftige dance-offs og stemningsfulle bryllup i Space. Ønsket man å roe ned litt, var det mulig å ta turen innom Space 2, hvor The Great Torucon Prop-Off fant sted, og man kunne beundre stilige og intrikate kreasjoner som var stilt ut av deltakerne, fra våpen i ekte metall, til en ekstremt livaktig Asari-baby.

Når man snakker om barn, så var det utrolig mange unge, lovende ansikter å se på Torucon i år! Mange barnefamilier hadde benyttet seg av tilbudet om Familiepakke, og tatt turen innom både lørdag og søndag. Det er tydelig at kostymer og kreativitet står høyt i kurs også blant de yngste, og at mange foreldre setter pris på å kunne dele egne hobbyer og fandoms med egne barn!

En familie på scenen, alle kledd i kostymer fra Guardians of the Galaxy
Familien Weber som Guardians of the Galaxy i Chibi Catwalk.
Foto: NidarosFoto

Mange fant også veien til foredragsrommene, hvor man bl.a. kunne delta på The CosCast sitt liveshow for tredje året på rad, eller bli med på galskapen når Critical Role in-character panelet inntok Cosmos C. Også på søndag var det et spillrelatert foredrag, hvor NTNU-professor Ekaterina Prasolova-Førland snakket om VR og AR, og hvordan disse brukes i dag og hvilke muligheter det finnes for denne typen teknologi i framtida, både for spill, læring og medisinsk assistanse blant annet.

Søndag er også den store showcase-dagen, hvor vi bl.a. fikk besøk nok en gang fra våre venner i Trondheim Kino som hadde trailer show med smakebiter på de mest etterlengtede nye filmene, Bispeliden fikk vist fram kamp og blankvåpen på scenen, og vi hadde også Åpen Scene, hvor det ble underholdt med både fast-paced dans og stemningsfull sang. Før premieutdelingen ble det også vist en showcase med de fem FMV’ene som hadde fått flest stemmer fra publikum, som førte med seg både jubel, feels og fangirling.

Over: Øystein Leistad vant FMV-konkurransen med 'Big Bad Wolf'

Kpop Dance Roulette var om mulig enda mer populært på søndag, og de fem som hadde stått på og danset mest av alle i løpet av begge dagene ble overrasket med goodiebags fra Kpop-teamet vårt.
Og plutselig hadde hele helga gått, og det var tid for premieutdeling og avslutning.
Dagens vinnere i alt fra Treasure Hunt til Kostymekonkurransen skulle annonseres, til stor jubel og mange klemmer både på scenen og i salen.

Premieutdeling søndag. Foto: Silje Bullgård

Så ble lysene slått på – og av igjen – og en mystisk video rullet plutselig over skjermen. Stillheten falt over Cosmos, og folk kikket forvirret på hverandre.
Hva skjer? Ingen temaavsløring for 2019? Var Torucon blitt hacket? Hva er Phnxinitiative? Hva skjuler seg bak phnxinitiative.com?

På tross av den merkelige avslutningen og spørsmålene som ble hengende i lufta, og heftig debattert utenfor hovedsalen, var det kun blide og fornøyde – om enn litt trøtte – ansikter å se da vi takket for oss, tok noen siste selfies og sa farvel til årets besøkende. Vel møtt igjen neste år!

 


Headerbilde: NidarosFoto

Tekst: Caroline Olsen