Artikler

Digest: Torucon 2019: A World of Secrets

Scenen på Torucon 2019, med lyskastere i hvitt og grønt, og en bakgrunn med årets hashtagger i neongrønn skrift

 

10.-11. august ble sløret løftet, og hemmelighetene avslørt.

 

Spenningen rundt Torucon 2019 har vært lang og engasjerende; helt siden avslutningen på Torucon 2018 har både crew og gjester spurt seg selv: “Hva skjer nå?” Fjoråret ble avsluttet med et slags strømbrudd, og en underlig, mystisk video som ledet mange til en like underlig quiz på nettstedet PHNXinitiative.com, hvor man videre ble sortert inn i faksjonene PHNX Initiative eller Ordo Ursa. Disse faksjonene har jobbet i det skjulte hele året gjennom med å følge ledetråder, løse mysterier og knekke koder, i tråd med årets tema. Disse skjulte ledetrådene kunne knyttes sammen med oppgaver og utfordringer på årets Torucon, utsendt av vår egen QuestHub, eller KNPD.
Sistnevnte organisasjon ryktes å ha involvert seg under årets Åpningsshow, selv om vi stiller oss tvilende til denne påstanden, da vi ikke har noe minne om dette. Vi har derimot funnet en rekke mystiske bilder av to svartkledde agenter, blandet inn med de foto-frivilliges dokumentasjon. Mystiske greier.

 

Kø foran Clarion Hotell & Congress rett før Torucons dører åpnet lørdag
Kø før innslipp lørdag. Foto: DRPortrait

 

Vrimmel og Aktiviteter for alle

Mario og Voldemort spiller tv-spill i Arkaden
Venner eller Frenemies? Uansett er Horcrux imot reglene i Arkadens spillturneringer. Muligens er også Mario inhabil.
Foto: Jannicke Skorpeide / Torucon

 

Mysterier var dog ikke alt som rørte seg på Torucon i år. Dette var vårt største og beste år så langt, med over 2000 besøkende innom i løpet av helga, som deltok i konkurranser, workshops og på paneler og foredrag av ymse slag; enten man var interessert i å lære om hverdagsliv og studier i Korea, intro til sminke og SFX, å lære å lage egne silikonformer, eller 3D-printing. Mulighetene var mange. I vrimleområdet Space kunne man bl.a. slå seg ned hos Hexagon for noen slag brettspill eller rollespill, eller joine Fateful Fumble sin drop-in D&D-session. Tattovørene i Ecchi Ink var også på plass, og lyden av flittige nåler blandet seg med lydene fra arkaden, latter, prat og fekting fra standen til Den Nordlige Fantasiunionen.  I The Toruship ble par flittig viet av våre flotte prester, og vi så mange nye ships bli født og bekreftet i løpet av helga.

Sailor Neptune og en Wizard fra Diablo III vies i The Toruship
Mange spennende nye (N)OTPs ble shippet i den hellige nerdestand i vårt Toruship også i år. Foto: DRPortrait

Her fantes det også aktiviteter for store og små - begge ballbassengene våre mistet litt futten allerede under opprigg i år, så det ble ballbåt isteden, men stadig like populært blandt både store og små. For de yngste var det også satt opp små tegnebord - men også større kreative sjeler fant veien til de små gule krakkene. Mange løp att og fram i lokalene i jakt på selfies, Ursa- og PHNX-coins eller neste ledetråd fra QuestHub -kanskje de tok en pustepause ved en og annen info-stand eller art stand, eller tok turen innom Cosmos B, hvor bl.a. Outland og Tikocosplay kunne friste med plushies, goodiebags og Kpop album av alle slag.

Når man spankulerte i gangene mellom Cosmos-rommene kunne man nærmest føle Mindflayeren puste seg i nakken, i det man beundret årets skremmende gode dekorasjoner, med både demogorgons og sjøuhyrer.

Stranger Things-lys med alfabet i Cosmoshallen
Dekorasjoner i tråd med tema i Cosmos-gangene Foto: Ingeborg Wendel / Torucon
Brettspliing hos Hexagon i Space. Tre personer sitter rundt et bord og spiller.
Brettspill-kos is King!
Foto: Jannicke Skorpeide / Torucon

Mange fant også veien til vår gode nabo Simens Isbar, hvor årets Torucon-is bestod av en hel meny med spennende mysterie-smaker. Og så vidt vi vet var det ingen som grodde noen tentakler!
Hotellet stilte også opp med både ordinær matservering, og en helt egen kiosk som våre besøkende kunne benytte seg av.

På Hovedscenen i Cosmos formelig kokte det gjennom hele helga, med konkurranser og forrykende framføringer, men av og til er det greit å roe litt ned, med refleksjoner og gode samtaler.

I løpet av de siste årene har vi hatt en tradisjon for å holde paneler og foredrag som tar for seg mer alvorlige tema som mange kanskje kjenner seg igjen i, og som det er viktig å sette fokus på. I år var Scenepanelet i Cosmos ‘Cosplay & Body Positivity’, hvor paneldeltakerne snakket om egne erfaringer og utfordringer knyttet til kroppsbilde, kroppspositivitet og hvordan disse går hånd i hånd med og påvirker cosplay så vel som hverdagsliv. Det ble en veldig fin og viktig samtale på scenen, og vi fikk høre at det også var mange som delte egne erfaringer med panelistene i ettertid. En av panelistene, Inouchka holdt også foredraget “Why fat is not an F-word’, hvor hun snakket mer om kroppspositivitet og egne erfaringer med spiseforstyrrelser og som profesjonell kroppspositivitets coach.

Athehera Cosplay gir TillyTilde en make-over i innføringspanelet for sminke og SFX
Athehera Cosplay holdt innføringspanel i sminke og SFX.
Foto: Jannicke Skorpeide / Torucon

En Kosmisk Arena

 

For første gang hadde vi en egen K-Pop Dansekonkurranse, som vi i forkant var veldig spente på om ville slå an – men påmeldingene ble fylt opp på bare seks minutter, og da den store dagen opprant var det fem fantastiske grupper som skred opp på scenen etter tur og ga publikum et realt show! Spesielt runde 2, hvor gruppene måtte snu et konsept på hodet var utrolig moro og slo an oss både publikum og dommere.
Vinnergruppa GåLD fremførte Blackpinks 'Forever Young' i runde 2, og valgte å framføre dansen i bestemor-skikkelser; unge til sinns, selv om movesa kanskje ikke er like lett å følge.

For de aller yngste var det som vanlig duket for Chibi Catwalk, og for oss andre var det bare å benke seg foran scenen og smelte for neste generasjons cosplayere, som allerede hadde både stålkontroll på publikum, nerver og poseringer på scenen.

Åpen Scene er et konsept som har vært med oss over lang tid, men som i år fortonet seg litt annerledes; påmelding til Åpen Scene ble gjort på dagen, og til vår store overraskelse ble det enorm pågang med folk som improviserte (?) både sang, dans og sketsjer, og fylte scenen med show og god stemning i en hel time på søndag, til konstant jubel fra salen. Undertegnede var forhåpentligvis ikke den eneste som måtte gråte av Naruto-gjengen.

Dansegruppe bestående av tre jenter i kostymer på Åpen Scene
Åpen Scene bød på bl.a. dans
Foto: Jannicke Skorpeide / Torucon

Men for mange er det Cosplay & Craftmanship som er helgas store høydepunkt, ikke minst i år, med norsk seier i Nordic Cosplay Championship friskt i minne. Cosmos var fylt til randen når det var tid for de to rundene i årets konkurranse, og mange var spente på hvem som ble årets mestere og ikke minst hvem som ble første norske representant i NCC 2020.

I år hadde vi færre deltakere i konkurransen enn tidligere år – men for noen deltakere vi fikk! Nivået var høyt og det ble både jubel og noen tårer i salen i løpet av konkurransen.

I Cosplay Classic var det HKCostumes som tok dommere og publikum med storm. I dommernes notater sto det at hun ønsket at cosplayet formelig skrek MOTHER GOTHEL, og det må vi si oss enige i at det gjorde. Både performance og håndverk var spot on, og det var også en kul twist hvordan hennes performance ble knyttet sammen med Abccostumes sin Rapunzel-performance i Master-kategorien.

Craftmanship Classic-tittelen gikk til Michikao, som Marth fra Fire Emblem, med et detaljert og svært godt utført arbeid med både ulike tekstiler, modifiserte kostymedeler og foam, i tillegg til en god dose kjærlighet til karakteren.

Mother Goethel i all sin truende prakt på hovedscenen
HKCostumes' Mother Goethel var skremmende god, og tok hjem trofeet i Cosplay Classic
Foto: DRPortrait

Suksessoppskriften i Cosplay Master ser ut til å involvere Mass Effect, da Karin Olava Effects i Commander Shepards skikkelse tok seg hele veien til topps, som tredje Mass Effect-cosplayer til å vinne på Torucon. Mange tok seg i å undre da en ellers emosjonell og alvorlig performance plutselig gled over i Disney-musikk, men kreativiteten, håndtverket og grepet på karakteren gikk rett hjem hos både dommere og publikum.
I Craftmanship Master var det Rhavaniel Creations som imponerte stort med sin Sickness Eater Aloy fra Horizon Zero Dawn. Kostymet var bokstavelig talt mesterlig utført fra rot til spiss; fra arbeidet med farging og wefting av parykk, til svært nøye utvalg av materialer og teknikker innen stoffer og materialer. Ikke bare for å mest mulig emulere karakterens kostyme, men også med tanke på hva slags materialer og teknikker primitive samfunn som i spillets verden ville hatt tilgang på selv.

Detaljbilde av Rhavaniel Creations' Aloy-kostyme
Dommerne sjekker alle detaljer og sømmer i Cosplay & Craftmanship-konkurransen
Foto: Asta Haugnes / Torucon

Søndagens store konkurranser er Kostymekonkurransen,   Couple Cosplay og The Great Torucon Prop-Off.
Kostymekonkurransen er en walk-on konkurranse hvor man registrerer seg på dagen, og blir bedømt kun på det dommerne kan se på scneen. I år var denne konkurransen så populær at påmeldingen ble stengt allerede på lørdag, da vi nådde maks antall deltakere i rekordfart. Her var det utrolig mange flotte og gøyale kostymer og karakterpersonligheter som rakk å utfolde seg på scenen på de korte sekundene deltakerne har på seg, og det var definitivt en stor personlighet som vant – i form av Coscraftinator sin Hades fra Herkules.

Ustillingsrommet til Prop-Off. Røde duker prydet av håndlagde props; fra magiske diadem til skytevåpen
Mange flotte props på utstilling i The Great Torucon Prop-Off
Foto: Jannicke Skorpeide / Torucon

Couple Cosplay på søndag var også et høydepunkt for mange. Parene som deltok ga oss både humor, feels og musikalske earworms som fikk det til å svinge skikkelig i salen, enten de rocket ut som om verden var i ferd med å gå under – eller fikk det til å stikke godt i hjerterota.
Her var det Erringsøstrene som mesterlig gjenskapte Anastasias gjenforening med sin bestemor, ned til minste detalj som rørte publikum og vant dommernes gunst.

Glade vinnere på scenen under premieutdeling i Couple Cosplay-konkurransen
Vinnerglede i Couple Cosplay-konkurransen. fra Venstre: Silje Danielsen & Ina Golf på 2.plass. Elizabeth og Christina Erring på 1.plass
Foto: DRPortrait

For dem som tok turen innom Sirius i løpet av søndag var det mange utrolig stilige props og effekter å beundre i utstillingen av deltakernes påmeldte artifacts i The Great Torucon Prop-Off. Her fant man magiske diadem, håndlagde bøker med sider kantet med gull, og imponerende våpenreplikas.  Nytt av året var at vi rett og slett ville gi ut flere premier, og gi flere

Muligheten til å vinne, uavhengig av erfaringsnivå, og derfor hadde vi i år to kategorier: Novice og Veteran.
Novice-kategorien ble vunnet av Hanne Siri Heglum, med sin staff, “The night-banner of Stormbale”.
Veteran-kategorien gikk til Teddy Finborud med Oberyn’s Sword & Dagger fra Game of Thrones.

Karin Olava i stram giv-akt under sin performance i Cosplay master som Commander Shepard fra Mass Effect
Karin Olava Effects vant Cosplay Mater
Foto: DRPortrait

(Full liste over årets vinnere finnes nederst på siden)

Until next time!

 

Søndagskvelden kom alt for fort. Og er man som oss, så grudde man seg allerede på fredag til mandagens post-con depression.
Helga var full av store smil, fantastiske kostymer, og utrolige fotoshoots. Vi har sett nye vennskap bli skapt, og tøffinger overvinne sceneskrekken. Vi har sett bestemødre cosplaye med sine barnebarn, og ihuga quiz-takere som endelig vinner. Med så mye glede friskt i minne så er det vanskelig for selv en  trøndersk mandag å komme med gråværet.

2000 deltakere er helt vilt, og vi har ikke ord for hvor takknemlige vi er over alle som har tatt turen innom, som har bidratt i crew, som foredragsholdere, dommere og fotografer.

Følelsene tok også overhånd mot slutten av helga, da vi avslørte tema for neste år.
Torucon fyller nemlig hele TI ÅR, og vi inviterte alle til tidenes bursdagsfeiring på Clarion Hotel & Congress 8.-9. august, og Torucon 2020: CELEBRATION!
Flere av arrangørene måtte ta til tårene da promovideoen rullet over skjermen – ti år med Torucon og med alle disse flotte folka er helt utrolig. Tusen takk til alle dere som er med på å gjøre festivalen vår magisk år etter år!

Vil du gjennoppleve helgen? Sjekk ut bildene tatt av våre flotte fotografer! SER DERE NESTE ÅR!

Gimli, Thorin og Sera slapper av i vrimleområdet med mobilspill og youtube
#KosisKing
Foto: Jannicke Skorpeide /Torucon

Vinnere og Runner Ups:

 

En diger Space Marine i Simen Myrvolls skikkelse på Scenen
Simen Myrvolls Space Marine imponerte så stort at den ble flyttet opp fra Craftmanship Classic til Master, hvor han ble Runner-up
Foto: DRPortrait

Cosplay Classic:
Vinner: HKCostumes
Runner up: Sophie Aalesen

Craftmanship Classic:
Vinner: Michikao
Runner up: Maiena Cosplay

Cosplay Master:
Vinner:
Karin Olava Effects
Runner Up: Tiller Cosplay

Craftmanship Master:
Vinner
: Rhavaniel Creations
Runner Up: Simen Myrvoll

Kostymekonkurransen:
VinnerCoscraftinator
Runner Up: Nora Johansen Rosenkilde

The Great Torucon Prop-Off:
Novice: Han Silly
Veteran: The Fuzzy Teddy
Honorary mention: Chrix Design

K-Pop Dansekonkurranse:

Vinner: GåLD
Runner Up: Catch

FMV-konkurransen:
Mathilde Langfeldt  - Glitter & Gold

Pokèmon-turneringer:
3DS:
1.plass: Jens  2.plass: Adrian 3.plass: Mathias
TCG:
1.plass: Christian 2.plass: Einar 3.plass:Huy

Animequiz:
FRESH

Kpop Quiz:
Lørdag: Marte, Julie & Hyejeong
Søndag: Iselin, Marthe og Wendy

 


Foto:DRPortrait
Jannicke Skorpeide, Silje Bullgård, Ingeborg Wendel