En deltaker kledd som Aloy fra Horizon Zero Dawn står på scenen. Hun holder en bue i den ene hånda, og stirrer ut i publikum.

Cosplay & Craftmanship-konkurranse!

Har du et kostyme basert på en karakter fra din favoritt tv-serie/spill/tegneserie/anime/franchise? Har du lyst til å vise frem kostymet ditt? Da er kanskje Cosplay & Craftmanship-konkurransen vår noe for deg?

Torucon er et av tre con i Norge der det er mulig å kvalifisere seg til Nordic Cosplay Championship (NCC), som blir avholdt på Närcon i Sverige sommeren 2019. Dette fører til at det er en del retningslinjer som må følges i forhold til deltakelse i cosplay & craftmanship-konkurransen.

Vi ber også deltakere være oppmerksomme på at dersom kostymet du tenker å delta med har vunnet 1., 2. eller 3. plass i en cosplay-konkurranse på et con av en viss størrelse, så vil enkelte begrensninger gjelde. Du kan lese mer om dette under “retningslinjer for konkurransen”.

Siden 2016 vi oss på å ha flere kategorier i cosplay-konkurransen, og det fortsetter vi med også i år. Men vi har også implementert en egen kategori for alle de som lager fantastiske kostymer, men som kanskje ikke har så lyst til å lage sceneshow! I år kan man melde seg på i kategoriene Classic Craftmanship og Master Craftmanship (i tillegg til de gode gamle Classic Cosplay og Master Cosplay)! Dersom du melder deg på i Craftmanship, så er du med opp på scenen i 1. runde av konkurransen, og dommerne får se nærmere på kostymet ditt etterpå, men du blir ikke med på runde 2 (showrunden) og har fremdeles muligheten til å kunne vinne egne, kule premier! Vi ber deg likevel være oppmerksom på at det er kun vinneren av Master COSPLAY som kan kvalifisere seg til NCC.

PREMIER I COSPLAY & CRAFTMANSHIP-KONKURRANSEN 2018:

Craftmanship Classic:

1.premie; 2000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, pokal og diplom.

Runner up: 1000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, diplom.

Craftmanship Master:

1.premie; 3000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, pokal og diplom.

Runner up: 2000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, diplom.

Cosplay Classic :

1.premie; 2000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, pokal og diplom.

Runner up: 1000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, diplom.

Cosplay Master:

1.premie; 3000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, pokal og diplom. Vinneren vil også delta i NCC 2019, og få reiseutgifter dekt av Torucon.

Runner up: 2000 kr, gavekort fra Nerdeportalen, diplom.

FORSKJELLEN MELLOM CRAFTMANSHIP OG COSPLAY:

CRAFTMANSHIP

For deg som liker å lage kostymer, men som ikke er så glad i å lage show! Dersom du melder deg på CRAFTMANSHIP så får du vise frem cosplayet ditt i 1. runde av konkurransen, og så snakke med dommerne etterpå. Det blir så valgt en vinner og en runner up i både CRAFTMANSHIP CLASSIC (for de som ikke har så mye erfaring enda) og i CRAFTMANSHIP MASTER (for de med mer erfaring)!

COSPLAY

For deg som liker å både lage kostymer og show! Dersom du melder deg på COSPLAY så får du vise frem cosplayet ditt i 1. runde av konkurransen, og så snakke med dommerne etterpå. Det vil deretter bli valgt 5-8 deltakere fra cosplay classic-kategorien og 5-8 deltakere fra cosplay master-kategorien som går videre til runde 2, der man får vise frem et show! Av de som går videre til runde 2 vil det så bli valgt en vinner og en runner up i både COSPLAY CLASSIC (for de som ikke har så mye erfaring enda) og i COSPLAY MASTER (for de med mer erfaring)!

FORSKJELLEN MELLOM CLASSIC OG MASTER:

CLASSIC

Passer for deg som ønsker å konkurrere, men som kanskje ikke har så mye erfaring enda! Her er det lov med både kjøpte og selvlagde kostymer i cosplay-delen, men vær obs på at håndverk spiller inn på vinnersjansene. I craftmanship-delen er det kun tillat med kostymer som er minst 70 % selvlagde. Profesjonelle kostyme-/rekvisitt-makere og alle som har vunnet 1.-3. plass på con av en viss størrelse, oppfordres sterkt til å melde seg på i Master-kategorien.

Dersom du melder deg på i classic-kategorien så konkurrerer du mot andre deltakere i samme kategori. Du konkurrerer IKKE imot deltakere i Master-kategorien.

Kostymet ditt vil bli vurdert av dommerne, men de vil ikke legge like stor vekt på detaljer som det de gjør i master-kategorien.

Deltakere i CRAFTMANSHIP classic-kategorien vil få møte dommerne etter de har vist seg på scenen i runde 1. Som deltaker i CRAFTMANSHIP classic-kategorien kan du vinne 1. plass eller runner up i denne kategorien. Du kan IKKE kvalifisere til å delta i NCC.

6-7 deltakere i COSPLAY-delen vil gå videre til runde 2, der man viser frem et show på scenen. Dette showet må man ha forberedt på forhånd, og kan vare i maks 3 minutter. Man kan ha med 1 medhjelper til runde 2. Showet vil være med å avgjøre hvem som vinner i denne kategorien. Dommerne vil vektlegge helheten av show og kostyme når de velger vinner i denne kategorien. Som deltaker i COSPLAY classic-kategorien kan du vinne 1. plass eller runner up i denne kategorien. Du kan IKKE kvalifisere til å delta i NCC.

MASTER

For deg som vil konkurrere mot deltakere på et høyt nivå! Oppfordrer alle som har vunnet 1.-3. plass på con av en viss størrelse til å melde seg på i denne kategorien. Profesjonelle kostyme-/rekvisitt-makere oppfordres til å melde seg på i denne kategorien. Her er det kun lov med selvlagde kostymer!

Dersom du melder deg på i master-kategorien vil du kun konkurrere mot andre deltakere i denne kategorien.

Kostymet ditt vil bli svært nøye vurdert av dommerne. Detaljer, bevegelighet, likhet til karakter og presentasjon av kostyme vil bli vektlagt.

Deltakere i CRAFTMANSHIP master-kategorien vil få møte dommerne etter de har vist seg på scenen i runde 1. Som deltaker i CRAFTMANSHIP master-kategorien kan du vinne 1. plass eller runner up i denne kategorien. Du kan IKKE kvalifisere til å delta i NCC.

6-7 deltakere i COSPLAY master-kategorien vil gå videre til runde 2, der man viser frem et show på scenen. Dette showet må man ha forberedt på forhånd, og kan vare i maks 3 minutter. Man kan ha med 1 medhjelper til runde 2. Showet vil være med å avgjøre hvem som vinner i denne kategorien. Dommerne vil se på bruk av eventuell lyd, bakgrunnsbilde, film, rekvisitter og medhjelper. Din evne til å drive med skuespill og lage show vil være viktig i vurderingen. Dommerne vil vektlegge helheten av show og kostyme når de velger vinner i denne kategorien. Som deltaker i COSPLAY master-kategorien vil du ha mulighet til å vinne 1. plass eller runner up i denne kategorien. Vinneren av 1. plass kvalifiseres til å delta i NCC 2017.

Retningslinjer for cosplay & craftmanship-konkurransen:

I cosplay & craftmanship-konkurransen må man portrettere en bestemt karakter. Om denne karakteren kommer fra tv-serie, spill, anime, tegneserie eller lignende har ikke noe å si, men det må finnes bilder av karakterer som kan brukes som referanse. Det er din jobb som deltaker å sørge for å ha referansebilde. Dette bilde bør være offisielle bilder fra skaperne av karakteren og ikke fanart.

Originale karakterer (også kjent som OC) godtas ikke i cosplay-konkurransen. Dersom du har en OC du ønsker å vise frem, sjekk ut kostyme-konkurransen vår istedet! Genderbend-versjoner og lignende godtas heller ikke i cosplay-konkurransen, men er mer enn velkomne i kostyme-konkurransen.

Det er mulig å delta i cosplay & craftmanship-konkurransen BÅDE med kjøpte og med selvlagde kostymer. Vi ber deg likevel være oppmerksom på at dersom du ønsker å delta i COSPLAY MASTER-kategorien er det kun lov med selvlagde kostymer. Det er kun den som vinner 1.plass i COSPLAY MASTER-kategorien som vår videre til NCC, der det kreves at kostymene man deltar med er hjemmelagde. Dersom du har et kjøpt kostyme, eller et selvlaget kostyme som du ikke ønsker å konkurrere i COSPLAY MASTER-kategorien med: Fortvil ikke! Du har fremdeles mulighet til å vinne 1. plass eller runner up i COSPLAY CLASSIC-kategorien! Dersom du vil delta i CRAFTMANSHIP (uansett om det er classic eller master), så må minst 70 % av kostymet ditt være selvlaget, og det vil bli lagt vekt på hvor mye du har laget selv.

Vi ber også deltakere være oppmerksomme på at dersom kostymet du tenker å delta med har vunnet 1., 2. eller 3. plass i en cosplay-konkurranse på et con av en viss størrelse, så vil følgende begrensninger gjelde:

  • Dersom kostymet har fått en “topp 3”-plassering i en master-kategori eller i en konkurranse uten kategorier vil kostymet ikke bli tillatt i classic-kategorien eller i master-kategorien, med mindre du har oppgradert kostymet betydelig siden den gang. Skriv dette i så fall FØRST i beskrivelsen av hvordan kostymet er laget, og forklar hva som har blitt oppdatert.Med “betraktelig oppdatert” menes det at du har laget store deler av kostymet på nytt eller at du har lagt til flere nye detaljer/props.
  • Dersom kostymet har fått en “topp 3”-plassering i en classic-kategori vil kostymet ikke bli tillatt i classic-kategorien. Du har fremdeles mulighet til å delta med kostymet i master-kategorien.

Vi gjør oppmerksomme på at aldersgrensen for å delta på Cosplay & Craftmanship-konkurransen 13 år. Dersom du ikke er fylt 13 enda, men kommer til å bli 13 i løpet av 2018 så får du lov til å delta. Er du yngre enn 13 år, men har lyst til å få vise frem kostymet ditt? Da anbefaler vi å sjekke ut vår Chibi-catwalk!

Det er mulig å bruke props/rekvisitter på scenen. Med props menes tilbehør til kostymet, slik som for eksempel staven til Gandalf fra Ringenes Herre eller Fishbone Rocket Launcher til Jinx fra League of Legends. Dersom du har props du ønsker å bruke på scenen under konkurransen, men som ikke er godkjent i forhold til Torucons regler for props (også kjent som «våpenregler»), så kan vi oppbevare disse for deg, slik at du får mulighet til å gjennomføre sceneshowet. Vi gjør oppmerksom på at det er enkelte unntak fra dette også, blant annet funksjonelle skytevåpen og skarpe/spisse metallvåpen. Er du usikker på om du kan ta med det du tenker på? Ikke nøl med å sende oss en mail med beskrivelse og bilde av gjenstanden, så vil vi komme tilbake til deg så fort som mulig med svar!

På grunn av sikkerhetsmessige årsaker, har vi desverre ikke mulighet til å passe på propsene dine i backstage området, verken under opp/nedrigging og selve Torucon.

Har du kanskje lyst til å bruke litt ekstra props til andre runden av konkurransen? Det har du selvfølgelig lov til! Man får 30 sekunder på seg for å sette alt på plass før du starter performancen din. Dommerne kan komme til å trekke poeng hvis det tar lengre enn det. Ikke vær redd, vårt backstage crew hjelper gjerne med å bære ting opp og av scenen.

Cosplay & Craftmanship-konkurransen er en individuell konkurranse, MEN dersom man går videre til runde 2 av konkurransen så får man lov til å ha med seg 1 hjelper på scenen. Vær oppmerksom på at hjelperen ikke skal ha hovedfokuset, og at det fremdeles er hovedsaklig DIN oppvisning dommerne vil fokusere på. Vi anbefaler likevel at du vurderer grundig om du vil ha med deg en hjelper, for dommerne kommer til å trekke poeng hvis hjelperen din ikke bidrar til et godt show.

Kort om gjennomføring av konkurransen:

Cosplay & craftmanship-konkurransen består av 2 runder. I 1. runde vil en og en cosplayer få komme opp på scenen og vise frem kostymet sitt. Man vil da få cirka 30 sekunder til å vise seg frem. 30 sekunder virker som veldig kort tid, men man har mer tid enn man tror. Husk å gå skikkelig frem på scenen, vis frem kostymet ditt godt, og gjerne ta en 3-4 poseringer før du går tilbake.

Først vil deltakerne i classic-kategorien (BÅDE craftmanship og cosplay) gå på scenen, etterfulgt av deltakerne i master-kategorien (BÅDE craftmanship og cosplay).

Etter 1. runde må deltakerne i classic-kategorien og master-kategorien (BÅDE craftmanship og cosplay) vente backstage. Da kommer dommerne for å se nærmere på kostymet ditt, og for å stille spørsmål, slik at det blir enklere for dem å vurdere hvem som skal vinne i Craftmanship-delen, og hvem som skal gå videre til 2. runde av de som deltar i Cosplay-delen av konkurransen. Deretter vil det bli en pause, slik at dommerne får tid til å diskutere. Hvem som kommer videre til 2. runde av vil bli informert om backstage en halvtime (30 minutter) FØR 2. runde starter, så møt opp backstage for å forsikre deg om du har gått videre eller ikke. Hvem som vinner i Craftmanship-kategoriene vil bli annonsert samtidig med hvem som vinner i Cosplay-kategoriene.

I 2. runde vil de cosplayerene som har blitt valgt ut av dommerne få cirka 3 minutter scenetid. I denne runden er det viktig å vise frem at man kan være in-character og at man får til å lage et lite show på scenen. Deltakerne vil få tilgang på mikrofon, og man kan også bruke musikk og lignende. De som har gått videre fra classic-kategorien vil få vise frem showene sine først, før de som har gått videre fra master-kategorien får vise frem sine show.

Det er viktig å være obs på at musikkfiler og lignende må bli sendt til arrangørene FØR selve conet, så vi anbefaler alle deltakere å planlegge dette på forhånd. Vi har ikke anledning til å søke opp musikk for deg under selve conet. Man har mulighet til å ta med 1 hjelper i andre runde som kan bidra i showet ditt, men husk, det er du som skal være hovedfokuset.

Annonsering av vinnere og premieutdeling vil skje på slutten av dagen cosplay & craftmanship-konkurransen blir avholdt (lørdag).

Bedømming av cosplay & craftmanship-konkurransen:

For deltakere i COSPLAY (både classic og master) kan det være lurt å tenke over dette:

Husk at cosplay står for «costume-play». Altså BÅDE kostyme og skuespill. Derfor vil dommerne legge vekt på både kvaliteten på kostymet, vanskelighetsgrad, detaljer, helhet og likhet med karakteren, men OGSÅ hvordan man fremstår på scenen i forhold til innlevelse, posering og show.

For deltakerne i CRAFTMANSHIP (både classic og master) kan det være lurt å tenkt over dette:

Husk at du blir kun bedømt på håndverket ditt. Derfor vil dommerne legge stor vekt på både kvaliteten på kostymet, vanskelighetsgrad, detaljer, helhet og likhet med karakteren. Det kan være lurt å tenke igjennom hvordan du ønsker å presentere kostymet for dommerne, slik at de får se alle de kule detaljene du har jobbet med.

Annen viktig informasjon til deltakere i cosplay & craftmanship-konkurransen:

  • Det er viktig at du leser over retningslinjene for konkurransen før du melder deg på. Er du usikker på noe så kontakt oss på kontaktmail.
  • Pass på at du melder deg på i den kategorien du ønsker å delta i! Er du usikker på hva som er forskjellen mellom kategoriene? Les informasjonen lenger opp på siden.
  • Det er VELDIG VIKTIG å møte opp tidsnok til konkurranser. Som deltaker så er det ditt ansvar at du møter opp. Møt opp MINST 10 minutter før hver runde, slik at man får registrert at dere er til stede, og organisert rekkefølgen dere skal på scenen. Dersom du er usikker hvor eller når du skal møte opp, så er alle som jobber på conet ivrige etter å hjelpe deg til å finne ut av dette. Dersom du ikke dukker opp tidsnok vil du bli diskvalifisert fra konkurransen.
  • Husk at vinneren av COSPLAY Master-kategorien kvalifiserer seg til å delta i NCC sommeren 2019. Er dette noe du ikke ønsker/har mulighet til, så si ifra så fort som mulig. Du kan fremdeles vinne 1. plass selv om du ikke ønsker å delta i NCC, men da trenger vi å vite dette slik at vi kan spørre om den som vinner 2. plass er interessert i å delta i NCC istedenfor.
  • SISTE FRIST FOR PÅMELDING ER 1. AUGUST

Tid: Lørdag, 12:00 (1.Runde), 17:30 (2.Runde)
Sted: Hovedscenen, Cosmos.
(NB! Programmet er fortsatt under konstruksjon, endringer kan forekomme)


Foto: Nidaros Foto
Cosplayer: Luma Cosplay

Påmeldingsskjema

Vil du også være med i konkurransen? Klikk på knappen nedenfor!